Genel Sekreterimiz Sakarya Üniversitesi’nde

Haberin Tarihi: 18.02.2016

Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSEFAM)’ın aylık olarak düzenlediği konferanslar serisinin bu ayki konuğu Neova Sigorta A.Ş. İç Denetim Müdürü Yunus Emre Gürbüz’dü.

Gürbüz, yaptığı sunumda Tekafül (Katılım Sigortacılığı) sistemini genel hatlarıyla tanıtarak sistemin işleyişinden ve dünyadaki uygulamalarından bahsetti. Sistemin Türkiye’deki işleyişine, mevzuattaki durumuna değinen Gürbüz, son beş yıldaki Türkiye’deki tekafülün gelişimini anlattı. “Katılım bankacılığının 30 yıllık geçmişe rağmen bankacılık sektöründeki payı hala %6’lar civarındayken tekafülün (katılım sigortacılığı) payı kısa zamanda %2’yi buldu” diyen Gürbüz, tekafül sisteminin uygulanmasında başlangıçta ortaya çıkan bazı sıkıntıların 2007’de yapılan İkramiye ve İndirimler Karşılığı Hesabı’ndaki değişiklikle beraber giderildiğini belirtti. Gürbüz “ancak mevzuattaki düzenlenmelerin daha kapsamlı hale getirilmesi, sistemin daha sağlıklı hale gelmesi açısından önem arz etmektedir” şeklinde devam etti.

Tekafül sisteminin genel ilkelerine değinen Gürbüz, sistemin en önemli iki özelliğinin toplanan fonların faizli ürünlerde değerlendirilmemesi ve sistemin yardımlaşma esası üzerine bina edilmesi olduğunu belirtti. Dünya’da sistem olarak tekafülün Sudan’da ilk olarak uygulanmaya başladığını, günümüzde ise Malezya, Endonezya, Katar, Bahreyn, Türkiye ve çeşitli Avrupa ülkelerinde uygulandığına değindi. Ancak bazı ülkelerde bu sistemin konvansiyonel sigorta şirketine bir pencere şeklinde faaliyet gösterdiğini, bu şekilde yapılan uygulamaların İslami açıdan yeterli olmayabileceğini ve iki sistemin birlikte işlemesinden ötürü denetiminin zorlaşacağına da değindi. Bu nedenle Katar ve Bahreyn gibi ülkelerde bu hassasiyetten ötürü pencere uygulamasının yasak olduğunu belirtti. Ayrıca İslami açıdan yeterli denetim sağlanması için devletin de bu konuda İslami denetimi sağlayacak bir kurum kurmasının, sistemin daha sağlıklı işlemesi açısından daha sağlıklı olduğunu, Malezya’daki örneği ile açıkladı.

Son olarak tekafülün Türkiye’deki gelecek vizyonu ile ilgili önemli noktalara değinen Gürbüz, bu alanda iş gücü eksikliğinin bulunduğuna değindi. Katılım Sigortacılığı Derneği’nin, oluşturulan Faizsiz Finans Koordinasyon Kurulu’nda yer almasıyla önümüzdeki süreçte bu alanla ilgili gelişmelerin daha da hızlanacağına değinerek sözlerini bitirdi. Daha sonra da soru-cevap kısmına geçildi.